Orthomoleculaire Therapie

Hippocrates, de vader van de geneeskunde, zei het al: “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Zelfs tegenwoordig leggen dokters nog de eed van Hippocrates af, maar helaas negeren ze grotendeels zijn boodschap…..Hoeveel tijd wordt er in de artsenstudie besteed aan voedingsleer? Heel weinig.
De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. “Moleculair” is een ander woord voor “molecuul”. Orthomoleculaire geneeskunde maakt alleen gebruikt van stoffen die van nature voorkomen in onze voeding.
Er is voor deze geneeskunde wetenschappelijke onderbouwing op grote schaal aanwezig. Toch blijven onderzoeken naar nieuwe medicijnen natuurlijk in de meerderheid. Voeding is namelijk niet te patenteren, er kan geen geld aan verdiend worden.

Reguliere en orthomoleculaire geneeskunde

Reguliere en orthomoleculaire geneeskunde worden beoefend vanuit twee verschillende zienswijzen. De reguliere geneeskunde volgt een aanvalsstrategie (opereren, medicijnen, bestralingen). De orthomoleculaire geneeskunde maakt gebruik van natuurlijke stoffen, een ondersteuningsstrategie, waarbij het lichaam aangezet wordt zich zelf te genezen. Beide vormen van geneeskunde kunnen in bijna alle gevallen zonder problemen naast elkaar worden toegepast. Daarom wordt deze geneeskunde ook vaak complementaire geneeskunde genoemd.
Natuurlijke, biologische  voeding zit barstensvol belangrijke voedingsstoffen, in tegenstelling tot moderne, gefabriceerde kant-en-klaarproducten. De gefabriceerde producten zitten vol met lege calorieën en bevatten vaak weinig essentiële voedingsstoffen die we zo hard nodig hebben. Daardoor missen we op de lange termijn belangrijke bouwstoffen, ballaststoffen en beschermingsstoffen, wordt ons afweersysteem slechter en worden we op den duur ziek. Het menselijk lichaam is gemaakt om het best te functioneren met natuurlijke, plantaardige producten zoals vruchten, groenten, noten, zaden en dierlijke producten.
Het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam is fenomenaal. Toch kan het zijn dat door jarenlang verkeerde voeding, stress of een genetisch probleem bepaalde voedingsstoffen niet in voldoende mate in het lichaam voorkomen omdat er een aanmaak of opname probleem is.
Als orthomoleculair epigenetisch therapeut kies ik dus in eerste instantie altijd voor goede, natuurlijke voeding, alleen zo nodig aangevuld met supplementen zoals Omega 3-vetzuren, antioxidanten, vitaminen, mineralen en spoorelementen.

>

Voeding

Sinds 10.000 – 12.000 jaar is er een omslag gekomen doordat de mens “uit de natuur” is gestapt. Vanaf dit moment is de wereld, onze omgeving, veranderd. En snel ook. De laatste 60 jaar gaat deze verandering zelfs nog vele malen sneller. Wij mensen veranderen alleen niet zo snel mee…
We stellen ons lichaam bloot aan een omgeving en voedsel waarvoor het niet is afgestemd. Gevolg is het ontstaan van welvaartsziekten zoals, diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten, kanker etc. Veel mensen kampen met klachten van stress, depressie, vermoeidheid en slaapproblemen.
Wel of geen verzadigd vet, met of zonder gluten, wel of geen zuivel? Hoe zit het nu precies? Wat kun je nu nog wel eten? Zie je door de bomen het bos niet meer door alle tegenstrijdige adviezen?
Wil je meedoen met iedere rage, of ga je op zoek naar wat goed is voor jou?

In de media wordt het allemaal zo eenvoudig gepresenteerd: gezond eten, meer bewegen en een beetje minder stress, en voìla, je bent gezond, fit en energiek.  Maar niet iedereen is hetzelfde. Ook is niet ieder lichaam hetzelfde. Hoe kan men dan diëten bedenken voor grote groepen mensen? Terwijl de één last heeft van zijn darmen, de ander heeft altijd hoofdpijn en weer een ander heeft allergieën. Wat goed werkt bij je buurvrouw, kan voor jou helemaal verkeerd uitpakken.

Verschillende constituties vragen verschillende aanpassingen in de voeding. Voedingsadvies is maatwerk! Alleen dan ga je je weer optimaal voelen.

Het is dus van belang dat goed uitgezocht wordt hoe jij in elkaar zit. Ik kan je daarbij helpen. Wat eet je, hoe voel je je als je gegeten hebt, hoe is je stoelgang, welke klachten heb je. Aan de hand van dat hele verhaal gaan ik kijken naar je voedingspatroon en wat daar in verbeterd kan worden zodat jij je weer helemaal goed gaat voelen. Natuurlijk fit, zoals onze oervoorouders met het gewicht dat bij jou past!